[Search] Keresés   [Recent Topics] Gyakran ismételt kérdések  [Members] Felhasználók listázása [Groups] Vissza a kiindulólapra
[Register] Regisztrálás / 
[Login] Belépés 
Vállalkozás indítása (tervezés, engedélyek stb.)  XML
Fórum index -> Fórum leendő vállalkozóknak 2009. májustól Go to Page: Előző  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 , 13, 14, 15 Következő 
Hozzászóló Hozzászólás
Gabi79

Regisztráció ideje: 22/02/2010 15:22:43
Hozzászólások száma: 1

Tisztelt!

A kérdésem a következő lenne:

Ismerősöm szeptember 1. napjával vette át a vállalkozói igazolványát. Cukrászdáját – ahol a vállalkozását folytatni kívánta – azonban engedélyek hiányában nem tudta megnyitni, így tevékenységét csak november 1.-jén tudta megkezdeni.
Mikortól tekinthető biztosítottnak a vállalkozó?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Gabi
Lévai Anna

Regisztráció ideje: 24/02/2010 11:24:49

Szervusztok,

Mezőgazdasági vállalkozást indítanék KFT formában, állattenyésztésre. Először 1 állattal kezdenék, majd a tenyésztés során évek alatt felfejleszteném az állományt. Nem venni akarok sok állatot, hanem válogatással, tenyésztéssel lenne jó pár év alatt nagyobb állományom. Majd ezekből értékesítenék, feldolgoznék, szolgáltatnék. Ebből lenne az árbevétel.
Természetszerűleg az első években nem lesz bevétel. Én finanszírozom és a társam majd.
De hogy néz ki ennek az adózása? Le lehet vonni az ÁFÁ-t, ha nincs bevétel, mert csak a beruházás megy évekig? Ha nincs bevétel év végén 'büntető' adót kell fizetni, vagy mit? A béreket ki lehet fizetni, akik foglalkoznak az állatokkal?
El lehet számolni ezek költségét?
Ez nem egy rövidtávú fejlesztés, ezért nem értem, hogy működik az ilyen vállalkozás, itt nem arról van szó, hogy 5 év alatt kiderül, sikeres-e vagy nem.

Tud valaki ehhez valamit hozzátenni?

Köszönöm előre is.
JanCsi

Regisztráció ideje: 24/02/2010 14:42:15

Kedves Graczek!

A kérdésem a következő:

Szeretnék olyan bébi- és gyerekápolással kapcsolatos termékeket forgalmazni amilyenek tudtommal idehaza még nem kaphatóak.
Mi ennek a módja? Mik a lépései? Milyen engedélyekre van szükségem?

És aki ilyesmit csinál az hogy csinálja? Berendel a termékekből egyből pl. 5 darabot, vagy csak annyit tesz, hogy mikor valaki megrendeli a weboldalán keresztül, akkor vesz egyet a külföldi honlapról, kipostáztatja magához, majd továbbpostázza a magyar vevőnek?

Webshop formájában szeretném árusítani, én GYED-en vagyok itthon, tehát a férjem - aki vállalkozó - lenne hivatalosan a forgalmazó, de amúgy én csinánám.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel:
Jandó Csilla
Tibcsi

Regisztráció ideje: 26/02/2010 15:23:50

üdv!

Az lenne a kérdésem,hogyan lehet az interneten használtcikk üzletet nyitni,milyen végzettség és engedély,stb kell hozzá?
A másik.mint magánszemély árulhatom-a dolgaimat az interneten,pl.hogy készíttetek egy weboldalt és ezután kell-e adózni?

Köszönettel:

M.Tibi
graczek

Regisztráció ideje: 12/03/2008 14:39:56
Hozzászólások száma: 369

tozo61 wrote:
Üdvözletem.
Leszázalékolt /67 %/ nyugdíjas villanyszerelő vagyok, szeretnék vállalkozó lenni. Kérdésem:Műszaki webáruházat nyithatok e, vagy csak kereskedelmi végzettséggel ? A másik kérdésem: ha beindítom a vállalkozást megszűnik a rokkantsági nyugdíj ?Attól tartok, hogy két szék között a földön találom magam. Előre is köszönöm a válaszokat, ötleteket. 

Kedves Zoltán!
A szükséges végzettségről, kérem, olvassa el a Vállalkozói tudástár 10. pontját.
Hasznos információt vannak a webkereskedelemről a 35. és a működési engedélyről a 9. pontokban.
A rokkantsági nyugdíjra való jogosultságról könyvelési szakértőnket kérdeztem:
„Az új szabályok szerint rokkantsági nyugdíjra jogosultság megszűnik, ha az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem és keresőtevékenységet folytató rokkant hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja
- a rokkantsági nyugdíj összegének kétszeresét és
- a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.
A nyugdíjjogosultság megszűnéséhez tehát mindkét feltételnek egyaránt teljesülnie kell.”

Üdv,
graczek
graczek

Medina wrote:
Sziasztok!

Szeretnék egy újságost nyitni, lottózóval. Kérdésem, hogy kereskedelmi végzettség kell? És ha egyéb hasznos tanácsotok is van ezzel kapcsolatban, szívesen veszem.
Üdv, Medina 

Kedves Medina!
Kérlek, olvasd el a Vállalkozói tudástár 9-10. pontját a működési engedélyről és a szükséges végzettségről.
Üdv,
graczek
graczek

noraszilagyi wrote:
Kedves Seed!

Tervezem, hogy kiváltom a vállalkozói igazolványt főállású munkaviszony mellett, szellemi szabadfoglalkozásúként (dietetikus vagyok). Ugyanakkor szeretnék egy új szakma tanulásába is belefogni, okj-s végzettséget adó gyógymasszőri tanfolyamba. Néhány oktatást kínáló intézmény oldalán kiemelte, hogy a tanfolyam díja vállalkozásoknak visszaigényelhető, és én ennek feltételeiről érdeklődnék. Egyéni vállalkozóként is visszaigényelhetem a díjat? Ennek egészsét, vagy csak egy részét? Ha igen, akkor a tanfolyamra való beíratkozásnál már meg kell lennie az igazolványnak, vagy közben is kiválthatom, és így is érvényesek a szabályok?

Egyébként ha nappali rendszerben tanulnék, de nem felsőfokon, hanem okj-s középfokú rendszerben, akkor az járulékfizetési szempontból milyen besorolás alá tartozik?

Kedves Nóra!
Főállás mellett vállalkozni előnyös, erről a Vállalkozói tudástár 15. pontja szól.
Személyi jövedelemadóból akkor vehető igénybe az adókedvezmény, ha mint magánszemély fizeted be a tanfolyami díjat. Ha elszámolod a vállalkozásban költségként, akkor nem lehet igénybe venni szja adókedvezményként is.
A vállalkozás szakképzési hozzájárulásából lehet fedezni képzéseket, ld. a tudástár 40. pontját.
OKJ-s felnőttképzés esetén nincs jelentősége annak, hogy nappali vagy levelező rendszerben tanulsz. Az egyetlen forma, ami befolyásoló tényező, ha állami finanszírozásban, felsőoktatásban, nappali tagozatos hallgató vagy, mert ez biztosítotti jogviszonynak minősül. Költségtérítéses képzés nem tartozik ide.
A vállalkozó tevékenysége természetesen bővíthető utólag. Egyéni vállalkozásnál úgy, hogy a szükséges végzettséggel az okmányirodához fordulsz. Társas vállalkozás esetében engedélyhez kötött tevékenységet be kell jelenteni az önkormányzatnál, és megkérni a működési engedélyt. Bármilyen vállalkozási formáról legyen is szó, az APEH felé mindenképpen be kell jelenteni az új tevékenységet, függetlenül attól, hogy engedélyköteles-e vagy nem.
Üdv,
graczek

Kicsit előreszaladok, de még egy kérdésem lenne: a vállalkozói jogkör bővíthető utólag egy új szakma megszerzésével?

Köszönöm a válaszukat!

graczek

snoopworld wrote:
sziasztok
szeretnék egyedül egy vállalkozást csinálni pontosabban Németországból behozni műszaki cikkeket szórakoztató elektronikát ilyesmit de sajnos tanácstalan vagyok teljesen
mik az alap feltételei ennek ?
mijen kötelezettségeim vannak és adó terhem?
menyi pénzbe kerülne nekem ezt elinditani?
mijen fajta vállalkozás javasolt?
hogy érné meg nekem? 

Kedves snoopworld!
Kérdéseidre lényegében egy üzleti terv adná meg a választ. Nincsenek ugyanis „szabványos összegek” arra, hogy mennyibe kerül egy ilyen vállalkozás beindítása, hiszen milliónyi dologtól függ a megvalósítás, kivitelezés.
Javaslom, hogy olvasd el a Vállalkozói tudástár 29. pontját, amely fogódzót ad az első lépésekhez. Esetedben az egész tudástár átböngészése hasznos lenne, mert – ha konkrét számokkal ellátott válaszokat nem is –, de több kérdésedhez találsz segítséget.
Ha megszületett a végső elhatározás, akkor javaslom, keresd fel a SEED munkatársait személyes tanácsadás céljából, mert üzleti tervek készítésével két évtizede foglalkozik az alapítvány. Írj Sellei Annának, asellei@seed.hu időpont egyeztetés céljából.
Üdv,
graczek
graczek

Gabi79 wrote:
Tisztelt!

A kérdésem a következő lenne:

Ismerősöm szeptember 1. napjával vette át a vállalkozói igazolványát. Cukrászdáját – ahol a vállalkozását folytatni kívánta – azonban engedélyek hiányában nem tudta megnyitni, így tevékenységét csak november 1.-jén tudta megkezdeni.
Mikortól tekinthető biztosítottnak a vállalkozó?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Gabi

Kedves Gabi!
Vállalkozói státusz akkor keletkezik, amikor kiadták az igazolványt, vagyis szeptember 1-től kell fizetnie a járulékokat. A járulékfizetés nem függ attól, hogy megkezdte-e a tevékenységet. Bizony előfordul, hogy valakit alkalmazásba vesznek, mégsem végzi valamilyen akadály miatt a munkát, ettől még kap fizetést. Itt most olyan, mintha vállalkozóként saját magát alkalmazná.
Üdv,
graczek
graczek

Lévai Anna wrote:
Szervusztok,

Mezőgazdasági vállalkozást indítanék KFT formában, állattenyésztésre. Először 1 állattal kezdenék, majd a tenyésztés során évek alatt felfejleszteném az állományt. Nem venni akarok sok állatot, hanem válogatással, tenyésztéssel lenne jó pár év alatt nagyobb állományom. Majd ezekből értékesítenék, feldolgoznék, szolgáltatnék. Ebből lenne az árbevétel.
Természetszerűleg az első években nem lesz bevétel. Én finanszírozom és a társam majd.
De hogy néz ki ennek az adózása? Le lehet vonni az ÁFÁ-t, ha nincs bevétel, mert csak a beruházás megy évekig? Ha nincs bevétel év végén 'büntető' adót kell fizetni, vagy mit? A béreket ki lehet fizetni, akik foglalkoznak az állatokkal?
El lehet számolni ezek költségét?
Ez nem egy rövidtávú fejlesztés, ezért nem értem, hogy működik az ilyen vállalkozás, itt nem arról van szó, hogy 5 év alatt kiderül, sikeres-e vagy nem.

Tud valaki ehhez valamit hozzátenni?

Köszönöm előre is. 

Kedves Anna!
A felmerülő költségeket a felmerülés évében kell költségként elszámolni. Arra azonban lehetőség van, hogy az adott évben keletkezett veszteséget a későbbi évek eredményéből majd levonod. 5 év alatt lehet levonni a nyereségből a korábbi évek veszteségét.
Az ÁFA a költségszámlák esetén levonható a bevétel révén keletkező, befizetendő ÁFA összegéből. Vagyis ez a ti esetetekre nem áll.
Üdv,
graczek
graczek

JanCsi wrote:
Kedves Graczek!

A kérdésem a következő:

Szeretnék olyan bébi- és gyerekápolással kapcsolatos termékeket forgalmazni amilyenek tudtommal idehaza még nem kaphatóak.
Mi ennek a módja? Mik a lépései? Milyen engedélyekre van szükségem?

És aki ilyesmit csinál az hogy csinálja? Berendel a termékekből egyből pl. 5 darabot, vagy csak annyit tesz, hogy mikor valaki megrendeli a weboldalán keresztül, akkor vesz egyet a külföldi honlapról, kipostáztatja magához, majd továbbpostázza a magyar vevőnek?

Webshop formájában szeretném árusítani, én GYED-en vagyok itthon, tehát a férjem - aki vállalkozó - lenne hivatalosan a forgalmazó, de amúgy én csinánám.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdvözlettel:
Jandó Csilla

Kedves Csilla!
Javaslom, hogy olvasd el a Vállalkozói tudástár 9-10. pontját a működési engedélyről és a szükséges végzettségekről, továbbá a 35. pontot a kereskedelmi tevékenységekről, illetve a 46. pontot a külkereskedelemről. Kereskedelmi formákból számtalan van, lehet pl. bizományban értékesíteni (átveszed az árut, és akkor fizetsz, amikor megvették tőled), lehet, hogy a partner elvárja, hogy meg is vedd tőle az árukészletet. A gyártóknak általában van kialakult értékesítési modelljük, ezért először a náluk érdemes érdeklődni a feltételekről.
Esetedben, szinte biztos, hogy a termékeket engedélyeztetned kell, ha itthon még nem történt meg a bevizsgálás. Ez az ÁNTSZ hatásköre.
Üdv,
graczek
graczek

Tibcsi wrote:
üdv!

Az lenne a kérdésem,hogyan lehet az interneten használtcikk üzletet nyitni,milyen végzettség és engedély,stb kell hozzá?
A másik.mint magánszemély árulhatom-a dolgaimat az interneten,pl.hogy készíttetek egy weboldalt és ezután kell-e adózni?

Köszönettel:

M.Tibi 

Kedves Tibi!
Kérlek, olvasd el Csillának adott válaszomat, minden információt megtalálsz benne, amivel szolgálhatunk.
Üdv,
graczek
weezy888

Regisztráció ideje: 06/03/2010 22:18:53

Sziasztok.

Felsőoktatásban tanuló diákként milyen támogatásban részesülhetnék egy új vállalkozás indításakor? Nem egyedül csinálnám, hanem "társtag" lennék. Létezik e olyanfajta vissza nem térítendő támogatás, mint a 3 hónapja álláskeresőként regisztráltak számára pld. új vállalkozás indításakor?

Előre is köszi a segítséget.
ftamas4

Regisztráció ideje: 09/03/2010 14:37:17

T.C.!

Feleségem főállású anya (3 gyerek miatt), én pedig főállásban alkalmazottként dolgozom. Vállalkozást szeretnénk indítani (kft), amely kettőnké lenne, de ő lenne az ügyvezető.
Pár hónapig biztos nem lenne bevétel, mert olyan jellegű tevékenység volna, hogy 2-3 havonta esen be (esetleg) egy nagyobb összeg.Milyen terheket jelent ez az első időszakban?
minimano

Regisztráció ideje: 09/03/2010 15:50:09

Sziasztok,

Vállalkozási ötletemhez gazdaságossági számítást szerettem volna végezni.
Végigolvastam a Vállalkozói Tudástárat, de belezavarodtam az adó és egyéb járulékterhekbe. Lehetséges, hogy 85+% a teher egy válallkozáson?
Valamit nem jól csinálok?
Létezik egy excell tábla valahol ami összegzi a terheket? Ott még nem tartok, hogy könyvelőhöz menjek, de olyan jó lenne tisztán látni.

Segítség!
Előre is köszönöm.

Fórum index -> Fórum leendő vállalkozóknak 2009. májustól Go to Page: Előző  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 , 13, 14, 15 Következő 
Ugrás: